Pre zdravie a krásu z kuchyne a záhrady

Využite silu prírodných plodov – pôsobia blahodárne na náš organizmus aj psychiku! Obsahujú veľa vitamínov, stopových prvkov a vlákniny. Viete, na čo sú jednotlivé druhy plodov dobré?

Jablká

Nech už sa jedná o jablká akejkoľvek farby, vo svojej šupke obsahujú obrovské množstvo vitamínov a stopových prvkov. Jablká sú pre naše telo veľmi prospešné. Obsiahnutý peptín zaisťuje reguláciu hladiny cholesterolu, jablká na seba viažu toxíny (napr. olovo, ortuť) a zaisťujú tým prečistenie nášho tela. Soľ kyseliny vínnej zase pôsobí proti usadzovaniu nežiaducich baktérií v črevách.

Hrušky

Hrušky obsahujú kyselinu listovú, ktorej nedostatok sa okrem iného prejaví zlou náladou. Hrušky ďalej hospodária s vodou v tele a ničia jedy, ktoré sa do tela dostanú. Pre mužov bude iste zaujímavá informácia, že toto ovocie podporuje erekciu. U detí zasa pomáha s rastom a tvorbou krviniek.

Slivky

Slivky sú bohaté hlavne na vitamíny skupiny B. Sú dobré pre tvorbu krvi, zdravé vlasy, nechty a pokožku. Slivky obsahujú tiež vitamín E, silný antioxidant. Slivky predchádzajú rakovine, srdcovo – cievnym ochoreniam a udržujú optimálnu hladinu cholesterolu v krvi.

Hrozno

Hrozno obsahuje resveratrol, silný antioxidant, ktorý bojuje proti voľným radikálom. Hrozno spomaľuje proces starnutia organizmu, predchádza kardiovaskulárnym chorobám, napomáha pri diabete a zápaloch.

Šípky

Šípky obsahujú obrovské množstvo vitamínu C. Tento vitamín je tu navyše ešte kombinovaný s inými látkami, a tak zaisťuje vysokú ochranu imunitného systému. Okrem vitamínu C obsahujú šípky aj vitamín B1 (pre sústredenosť), vitamín K (pre obličky) a i.

Kapusta

Kapustu je najlepšie konzumovať kyslú. Kapusta je zdrojom vitamínov (C, B, K) a minerálov (draslíka, horčíka, fluóru). Kapusta pomáha proti únave, podporuje imunitu, posilňuje odolnosť proti infekciám, pomáha látkovej výmene a vylučovaniu jedov z tela, predchádza rakovine a tiež ju pomáha liečiť (tlmí zhubné bujnenie).

 

 

 

 

Kategórie Nezaradené | Napísať komentár